fbpx

Levensafronding

Levensafronding

Levensafronding, stervensbegeleiding en uitvaartbegeleiding komen in de Engelse taal heel mooi samen onder de noemer ‘death midwifery’ – verloskunde bij het sterven. En zo zie ik ook de begeleiding die ik jou aanbied. Op een geboorte bereiden we ons minimaal negen maanden voor. De voorbereiding op de dood beperken we meestal tot het hoogst noodzakelijke, waardoor we er als het zover is vaak slechter mee om kunnen gaan. Gelukkig is er tegenwoordig meer aandacht en expertise beschikbaar voor het bewust omgaan met de laatste levensfase en de dood. En zo zie ik ook de begeleiding die ik jou en je naasten aanbied.

Hou zelf de regie

Het verlies van onafhankelijkheid, gezondheid en menselijk contact zijn reële mogelijkheden. Als je tijdig je wensen vastlegt, tijdig nadenkt over waar je wilt wonen, over welke zorg je nodig hebt, over wie je dichtbij je wilt hebben rond je ziekbed of sterfbed, en waar jouw nabestaanden rekening mee moeten houden bij jouw afscheid, hou je toch zelf de regie. Ik help je graag om jouw wensen en gedachten op een rijtje te zetten en met jou en je naasten het gesprek over de dood aan te gaan, zodat er ook ruimte blijft om het leven en elkaar te koesteren zolang het nog kan.

Verbinding en troost

De fase van levensafronding kenmerkt zich vaak door verlies en lijden, maar ook door verbinding en troost. Verlies en lijden confronteren je met jezelf en met vragen als ‘Waarom ik?’ of ‘Waarom nou juist hij?’ Verbinding ontstaat in samen zijn. Troosten is luisteren. En dan is er zomaar een moment dat je voelt dat je je armen ook om jezelf heen kunt slaan. Er gaat een wereld voor je open, je kunt loslaten wat niet meer bij jou past. Jouw leven gaat voorbij maar de liefde blijft.

De laatste levensfase

Levensafronding heeft niet alleen betrekking op de palliatieve en terminale fase van het leven, het sterven en de uitvaart, maar ook op de fase daarvóór, de laatste levensfase. In deze fase is er ruim de tijd om na te denken om alles wat je nog wilt doen, delen, oplossen en nalaten en daar invulling aan te geven. Bewust bezig zijn met je laatste levensfase kan ook een gevoel van vervulling geven.

Tijdens de laatste levensfase kunnen we samen in kaart brengen wat je kunt en moet regelen vanaf nu tot en met jouw uitvaart en wat voor jou persoonlijk van belang is om af te wikkelen. Misschien wil je nog verhuizen en zie je op tegen wat daar allemaal bij komt kijken en weet je niet waar je moet beginnen. Of is er nog een droom die je in vervulling wilt laten gaan. Er is ook tijd om bijzondere projecten te bedenken, zoals bijvoorbeeld een levensviering, het schrijven van je levensverhaal, het maken van een herinneringsvideo, het plannen van ontmoetingen met je dierbaren of met degenen met wie je het contact verloren hebt.

Wil je meer weten over levensafronding, lees meer op de pagina ontmoeten of maak een afspraak.

Meer mogelijkheden

Inspiratie

Lees alles over de laatste levensfase in ‘Tenslotte’

Lees verder

‘Afscheid is niet alleen verdriet; het is vooral liefde’

Lees verder

Direct contact met mij opnemen

Laat je bericht achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan