fbpx

Lees alles over de laatste levensfase in ‘Tenslotte’

Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt aan deze nieuwe regio-editie van ‘Tenslotte’.
De laatste levensfase heeft voor mij niet alleen betrekking op de palliatieve en terminale fase, maar ook op de fase daarvoor: de laatste levensfase. In deze fase is er ruim voldoende tijd om na te denken over alles wat je nog wilt doen, delen, oplossen en nalaten en om daar met degenen die je dierbaar zijn invulling aan te geven. Juist als je de regie tijdens de laatste levensfase waar mogelijk in eigen hand wilt houden, is het van belang om je wensen al zo vroeg mogelijk kenbaar te maken en op tijd stappen te ondernemen.
Benieuwd naar mijn volledige artikel in ‘Tenslotte’? Download dan hier de digitale versie van het magazine.

 

 

 

 

 

Voor een uniek afscheidsbloemwerk

Ben je in West-Friesland op zoek naar afscheidsbloemwerk met een natuurlijke uitstraling en een persoonlijke touch? Bloemstyliste Trees komt graag bij je thuis voor een persoonlijk advies en neemt desgewenst bloemen of voorwerpen uit je eigen tuin mee om te verwerken. Zo werken jullie samen aan een bloemencreatie die past bij de manier waarop jouw geliefde in het leven stond.  Trees werkt samen met het landelijke platform Afscheid met Bloemen.

Benieuwd wat Trees voor jou kan betekenen? Lees meer op de website: bloemstylistetrees.nl.

Deze inspiratie is afkomstig uit het nieuwe magazine over de laatste levensfase: ‘Tenslotte’. Nieuwsgierig? Download hier het volledige magazine.

‘Naasten’: het stripboek over mantelzorg

Wist je dat 1 op de 3 mensen ouder dan 16 jaar mantelzorger is? Dat betekent dat er bijna 5 miljoen mantelzorgers zijn. Daarvan zien 3 van de 4 mantelzorgers zichzelf niet als mantelzorger.

Maaike de Haan is onderzoeker bij het Radboudumc in Nijmegen. Samen met twee striptekenaars maakte zij de graphic novel (stripboek) ‘Naasten’. Het boek geeft een indrukwekkende inkijk in de beleving van mantelzorgers in een palliatieve thuissituatie. De beelden in de graphic novel zijn herkenbaar en roepen vaak reacties of emoties op, maar kunnen ook confronterend zijn.

Op pagina 12 en 13 van het magazine ‘Tenslotte’ vertelt Maaike over de insteek van de graphic novel en wat ze hiermee hopen te bereiken. Klinkt interessant? Vraag het gratis magazine aan via esther@dichtbij-uitvaart.nl of bel me op 06-29555545.

Woorden van troost

Ina Eilander schrijft over haar werk: ‘Vandaag laat ik je graag kennismaken aan twee inspirerende gedichtenboekjes die troost kunnen bieden in tijden van rouw. ‘Telkens weer…’ en ‘Koestermomentje’ zijn vanuit mijn hart en met veel respect geschreven ❤

‘Telkens weer…’ is een bundel met afscheidsgedichten. Van harte hoop ik dat deze bundel je een beetje steun mag geven of net dat duwtje in de rug om weer door te gaan. Hoe moeilijk die weg ook is.

Het ‘Koestermomentje’ is een boekje met foto’s en korte gedichtjes. Als je door dit album bladert, is er vast een foto of gedichtje waarbij je voelt hoe dichtbij diegene is die je zo mist.’

Bezoek de website voor meer informatie: inaeilander.com

Deze inspiratie is afkomstig uit het nieuwe magazine over de laatste levensfase: ‘Tenslotte’. Nieuwsgierig? Download hier het volledige magazine.

‘Genieten van muziek stopt pas als je dood bent’

Muziek biedt troost, geeft moed, maakt blij, ontroert, ontspant en verzacht. ‘Muziek zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van de zorgverlening; in het bijzonder in de laatste levensfase’, zegt Ignar Rip, bedenker en schrijver van de MuziekGeluk methodiek.

Samen met zijn vader verzorgde Ignar Rip 10 jaar lang zijn moeder met Alzheimer. Muziek was een vast onderdeel van de dagelijkse zorg. Tot zijn verbazing ontdekte Ignar dat muziek doorgaans niet op die manier wordt ingezet in de reguliere zorg. Hij ontwikkelde de MuziekGeluk methodiek, waarmee mantelzorgers en zorgverleners de juiste muziek leren inzetten bij zorghandelingen. Ignar geeft trainingen en lezingen over zijn methode en ontwikkelde onlangs een training speciaal over muziek in de laatste levensfase.

Lees meer over de missie van Ignar in het ‘Tenslotte’ magazine! Stuur mij een berichtje via esther@dichtbij-uitvaart.nl of bel me op 06-29555545 om dit gratis magazine aan te vragen.

‘Afscheid is niet alleen verdriet; het is vooral liefde’

We maken in ons leven veel foto’s van momenten die we ons willen blijven herinneren. Maar we vinden het vaak ongepast om momenten vast te leggen tijdens ziekte of overlijden van een dierbare, terwijl juist deze momenten heel waardevol kunnen zijn.

Afscheidsfotograaf Patricia Petrick vertelt: ‘De dagen rondom het afscheid leef je in een roes. Er gebeurt zoveel, maar het gaat allemaal langs je heen. Juist die momenten leg ik als afscheidsfotograaf voor je vast. Deze foto’s kunnen je helpen om je verlies te verwerken. Wanneer je de woorden niet kunt vinden, spreken de beelden. Met afscheidsfotografie krijg je een blijvende herinnering aan de overleden dierbare waarin liefde en verbinding centraal staan. Want afscheid is niet alleen verdriet; het is vooral liefde.’

Bekijk het werk van Patricia op de website: patriciapetrickfotografie.nl.

Deze inspiratie is afkomstig uit het nieuwe magazine over de laatste levensfase: ‘Tenslotte’. Nieuwsgierig? Download hier het volledige magazine.

Een natuurgraf voor altijd op Geestmerloo

Veel mensen genieten hun leven lang van de natuur. Een laatste rustplaats in de natuur is een mooie afsluiting. Een manier om de natuurlijke kringloop te sluiten. The circle of life 🌱

Aan de Nauertogt in Koedijk, tussen de woonwijk Daalmeer en recreatiegebied Geestmerambacht, vind je een nieuw stukje natuur: Natuurbegraafplaats Geestmerloo. Het terrein bestaat uit waterpartijen, weilanden en een heuvelachtig gebied. Sinds de zomer van 2020 kun je hier terecht voor een natuurgraf. Een plekje voor altijd. Begraven worden onder een boom, op de heuvel, aan het water of op een eiland met uitzicht op de duinen: dit is allemaal mogelijk op Geestmerloo.

Wil je graag een kijkje nemen? Dat kan. Kom langs voor een wandeling of neem deel aan één van de activiteiten die Geestmerloo organiseert. Bezoek geestmerloo.nl voor actuele informatie.

Deze inspiratie is afkomstig uit het nieuwe magazine over de laatste levensfase: ‘Tenslotte’. Nieuwsgierig? Download hier het volledige magazine.

De zon schijnt écht achter de wolken

Omgaan met verlies is een proces. Soms is het moeilijk om je een leven voor te stellen zonder jouw overleden dierbare. Gelukkig sta je er niet alleen voor.

Marije Delfsma biedt psychologische hulpverlening voor mensen die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Want de zon schijnt écht achter de wolken!

marijedelfsma.nl

Deze inspiratie is afkomstig uit het nieuwe magazine over de laatste levensfase: ‘Tenslotte’. Nieuwsgierig? Download hier het volledige magazine.

Rituelen geven betekenis

Rituelen zijn belangrijk. Ze geven houvast, steun, en bieden perspectief. In haar vak als ceremoniemaker, spreker bij uitvaarten en ritueelbegeleider werkt Karin graag met rituelen. Na een eerste kennismaking gaat zij in gesprek over wie de overledene was en wat hij of zij heeft betekend en achtergelaten. Karin: ‘Dat zijn mooie en diepgaande gesprekken. Het is iedere keer een voorrecht om zo dicht bij het gezin of de familie te mogen komen. De uitvaart is een ritueel op zich. Het zijn handelingen die een afscheid mooi en persoonlijk maken.’

Niet alleen bij een uitvaart kunnen rituelen worden ingezet. Ook tijdens de laatste levensfase kunnen deze van toegevoegde waarde zijn. Want wat als je ernstig ziek bent en je weet dat dit het laatste kerstfeest is waar je bij kunt zijn? Hoe zou je dat willen vieren? Wil je dat wel? Wat wil je meegeven aan hen die achterblijven? Zomaar een aantal vragen om over na te denken.

Wil jij meer weten over de kracht van rituelen? Op bladzijde 22 en 23 van het gratis magazine ‘Tenslotte’ vertelt Karin er alles over. Stuur mij een berichtje via esther@dichtbij-uitvaart.nl of bel me op 06-29555545 om jouw magazine aan te vragen.

Vier het leven met een tastbare herinnering

Bij Memory Bodycasting sta je even stil om de drukke buitenwereld even buiten te laten. Je kunt hier ook ruimte geven aan je eigen ‘binnenwereld’.

Bij Memory Bodycasting kun je het leven op een unieke manier vieren en tastbaar maken in de vorm van bijvoorbeeld een gedetailleerd persoonlijk handenbeeld. Het maken van een beeld alleen al is het maken van een bijzondere herinnering.

Het leven kan plotseling voorbij zijn. Wacht daarom niet met het maken van tastbare herinneringen!

memorybodycasting.nl

Deze inspiratie is afkomstig uit het nieuwe magazine over de laatste levensfase: ‘Tenslotte’. Nieuwsgierig? Download hier het volledige magazine.

Een blijvende digitale herinnering

Een digitale rouwkaart is meer dan een rouwkaart zoals we die nu vooral kennen en gebruiken. Het is een video van één à anderhalve minuut waarin zelfgekozen foto’s en/of korte stukjes film, muziek en relevante informatie over de uitvaart voorbijkomen. De video is te versturen via WhatsApp, e-mail en social media en is dus een duurzame oplossing. Het is een prachtige manier om familie en vrienden snel op de hoogte te brengen van het overlijden van een dierbare. Bovendien is het naast het informeren een mooi aandenken. De video kun je zien als een blijvende (digitale) herinnering.

Wil je meer weten over een digitaal rouwbericht? Lees dan hier het volledige artikel in Tenslotte of kijk op rouwkaartendigitaal.nl.

Jouw lievelingsmuziek, uit het hart gezongen

Daniëlle van Songs of Gold vertelt: ‘Mijn naam is Daniëlle. Zingen is van jongs af aan mijn grootste passie. Met mijn stem en inlevingsvermogen geef ik graag een gouden randje aan belangrijke momenten tijdens de laatste levensfase: aan het ziekbed, bij een levensviering, uitvaart of herinneringsbijeenkomst.

Jouw mooiste nummers, jouw herinneringen en jouw dierbare(n) komen zo samen in een troostrijk en onvergetelijk moment. Thuis of op een andere locatie, afgestemd op jouw wensen. Je kunt altijd vrijblijvend een gesprek met mij inplannen. Goed voorbereid zijn om het afscheid zo waardig mogelijk te laten verlopen geeft rust, warmte en heling voor de nabestaande(n).’

Benieuwd wat Daniëlle voor jou kan betekenen? Lees meer op de website: songsofgold.nl. Deze inspiratie is afkomstig uit het nieuwe magazine over de laatste levensfase: ‘Tenslotte’. Nieuwsgierig? Download hier het volledige magazine.

Direct contact met mij opnemen

Laat je bericht achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan