fbpx

Over Dichtbij


‘Dichtbij, voor, tijdens en na het afscheid’

Missie & visie

Het is de missie van Dichtbij levensafronding & uitvaartbegeleiding om de dood bespreekbaarder te maken. De dood is een natuurlijk onderdeel van het leven. Praat erover met elkaar, bereid je voor, leef toe naar het moment van afscheid. Als je dicht bij jezelf en bij elkaar blijft, kun je er al je liefde in stoppen en wordt jouw afscheid een spiegel van je leven.

Voor

Velen stellen de dood het liefste uit en praten er liever ook niet over… en krijgen daar later spijt van. Stel dat je juist wel met jouw naasten over het naderende afscheid praat? Zodat jouw nabestaanden jouw wensen kennen. Zodat er voor jou tijd is om samen met jouw naasten de cirkel van je leven te sluiten. Om mooie en moeilijke momenten te delen en tot een goed einde te brengen. Ik kan daarbij helpen. Samen scheppen we ruimte voor rust en acceptatie, voor de kracht van de liefde. Vertrouw erop dat als jij gaat, de liefde blijft.

Tijdens

Na het overlijden kom ik naar jullie toe wanneer jullie er klaar voor zijn. Ik help jullie te ont-moeten zodat er tijdens de week van het afscheid genoeg tijd is voor regelen én rouwen, tijd om samen na te denken over de vormgeving en invulling van het afscheid. Ik kan je ook helpen bij het schrijven van jouw toespraak en het levensverhaal van je dierbare. Want de herinnering aan die laatste week van het afscheid, die blijft altijd bij je. En als dat laatste, hartverscheurende moment van het afscheid komt dan sta je sterk, ondanks je verdriet.

Na

Vaak dringt het pas na het afscheid echt tot je door dat je leven samen met jouw dierbare voorgoed voorbij is. Het verlies gaat niet over, maar je kunt wel rouwen om je verlies. Door erover te praten, door mooie herinneringsmomenten te plannen, door tijd voor jezelf te maken. Ook nu is er van alles te regelen. Ook nu kan ik je helpen, zowel praktisch als met de verwerking van je verlies. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te rouwen, alleen of met anderen. Laat maar weten wat je nodig hebt. Je staat er niet alleen voor.

Over mij

Mijn achtergrond

Ik hou van het leven in al zijn facetten. Voor mij staat vast dat alles met alles verbonden is: zo boven – zo beneden, zo binnen – zo buiten.

Het universum, de natuur en wij als mensen spiegelen die werkelijkheid. Ik ben geboren in een bibliotheek vol wijsheidsverhalen uit alle eeuwen en culturen, verzameld door mijn vader. Verhalen van doeners, denkers en dromers die nadachten over grote levensvragen. Ze maakten de antwoorden die ze vonden wereldkundig – zelfs met mogelijke vervolging en dood als gevolg – omdat ze dachten dat anderen er baat bij konden hebben. Ik heb er in deze bibliotheek 35 jaar lang aan gewerkt om het gedachtegoed van al die vrije geesten voor een breed publiek toegankelijk te maken, sinds 2004 als directeur. Ik heb de bibliotheek verder ontwikkeld tot de ‘Embassy of the Free Mind’, een museumbibliotheek met een eigen onderzoeksinstituut, uitgeverij en een grote internationale online community, die vanaf 2017 is gevestigd in het Huis met de Hoofden in Amsterdam.

Toen ik in 2021 afscheid van de Embassy nam, kreeg ik veel meer tijd voor mezelf. Ik genoot daar enorm van. Het gevoel van urgentie om iets van betekenis te doen bleef. De pandemie liet ons voelen hoe erg het is om geliefden en vrienden voor langere tijd niet te kunnen zien, aanraken en knuffelen. Onze verbondenheid met elkaar en met de natuur en het voortbestaan van onze natuur staan wereldwijd onder grote druk, met grote gevolgen voor alles wat leeft.

Mijn dochter Rixande bracht me op het spoor van uitvaartbegeleiding & levensafronding en daar zal ik haar altijd dankbaar voor zijn. Er ging een wereld voor me open, een heel complexe wereld. Maar ook een wereld waarin je van heel dichtbij iets voor een ander kunt betekenen, al heb je diegene daarvoor nog nooit ontmoet. Een nieuwe passie werd geboren. Ik heb veel geleerd van de mensen die ik sindsdien ontmoet heb en van mijn opleiding als uitvaartverzorger bij NHA. Ik ben partner van Stichting JouwLaatsteLevensfase en co-redacteur van het magazine Tenslotte Noord-Holland | West-Friesland. Ik schrijf ook levensboeken.

Durf te leven én te sterven

Wat is het een uitdaging om met de dood te worden geconfronteerd! Het kan zo moeilijk zijn om ongedane zaken, onuitgesproken gevoelens, een terminale ziekte of een plotseling overlijden samen met familie en vrienden onder ogen te zien en tot een goed einde te brengen. Omgaan met dood heeft mij duidelijk gemaakt dat iedereen er anders mee om gaat. En ook dat we allemaal tot veel meer in staat zijn dan we denken. De dood verandert ons leven voorgoed, maar als het goed is niet de liefde voor degenen die er deel van uitmaken en maakten. Mijn motto is dus: durf te leven én te sterven!

Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel manieren om een uitvaart te organiseren: heel persoonlijk, heel dicht bij jezelf en jouw levensovertuiging, en voor iedere portemonnee. Ik wil je graag helpen om dit op je eigen manier te doen en het leven ook tijdens de laatste levensfase en het ultieme afscheid te vieren. Dicht bij elkaar en dicht bij degene om wie het afscheid draait, want dat maakt echt alle verschil.

Esther Ritman

Direct contact met mij opnemen

Laat je bericht achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan